Vår verksamhet

vår verksamhet

Jollen 1 - 3 år

Vår småbarnsavdelning (1-3 år) heter Jollen och från barnets perspektiv kan en dag se ut såhär:

När jag kommer på morgonen möts jag av en pedagog som hälsar mig “god morgon”. Efter att ha vinkat hej då till den som lämnat mig, går jag in och leker med mina kompisar i dockvrån eller byggrummet. En del barn äter frukost. I byggrummet finns det rutschkana, lego, bilar mm. När jag vill målar jag på staffliet, bakar med play-do eller gör någon annan skapande aktivitet i målarrummet. Jag kan också krypa upp i puffen och titta i någon rolig bok. På hyllorna i stora rummet finns många olika material där jag bland annat kan träna min finmotorik, öga-hand koordination och koncentration. När klockan är halv tio äter jag frukten och sedan går jag ut och leker på vår fina gård. Ibland går jag och alla kompisar på promenad till havet eller skogen och utforskar.

Vid elva-tiden går jag in och har samling. Då sjunger vi, har rytmik, berättar sagor på magnettavlan eller gör andra aktiviteter som har med vårt tema att göra. Därefter äter jag lunch och diskar min tallrik och efter det är det gott att få sova en stund. När alla har vaknat äter vi mellanmål vilket blir vid halv tre ungefär.

vår verksamhet

Skutan 3 - 6 år

Vår avdelning för de lite större barnen, och från barnets perspektiv kan dagen se ut såhär:

När jag kommer till förskolan på morgonen blir jag alltid mött av en pedagog som hälsar mig välkommen innan jag springer in och sätter igång med något nytt som jag har längtat efter att göra, eller fortsätter med något jag tidigare påbörjat. Jag kanske målar, skapar med pärlor, arbetar med ljud eller siffror, eller så spelar jag ett spel eller läser en bok. Mina pedagoger inspirerar mig till att ta tag i nya saker som dom gärna sitter ner och visar mig. Hyllorna på förskolan är fulla av olika sensoriskt Montessorimaterial, matte, historiskt, geografiskt och naturinspirerat material men det finns även utrymme för roll-lekar, fantasilekar, byggande och fritt skapande. När jag blir sugen på mellanmål tar jag min frukt och sätter mig vid bordet och när jag är färdig fortsätter jag med leken eller det jag vill göra tills att fröken ringer i klockan för då skall vi ha samling. På samlingen pratar vi om vilken dag det är, vilket väder och årstid vi har samt tittar på vilka som har namnsdag. Samlingen fortsätter ofta med att vi läser en bok eller lyssnar på musik av olika slag. Vi har även mycket rörelser på våran samling, dans, sång och även Yoga eftersom en av våra pedagoger är utbildade för att hålla enkla och mysiga yogaklasser med barn.

När samlingen går mot sitt slut hjälper två barn till att duka till lunchen för att sedan presentera maten för kamraterna. Maten vi äter kommer ifrån AG-Catering, det är gott och varierat. Vi har fisk en gång per vecka samt kött och vegetariskt resten av dagarna, allt serveras med en stor fräsch salladsbuffé! När maten ätits upp går vi ut på vår härliga gård och leker med allt som finns där och på måndagarna går vi på utflykt till skogen eller havet.