Vår verksamhet

Montessoriföreningen Maria är en liten föräldradriven förskola med två avdelningar. Det innebär att det är föräldrarna, tillsammans med personalen, som hjälps åt för att föreningen ska fungera.

Jollen 1-3 år

Vår småbarnsavdelning heter Jollen och från barnets perspektiv kan en dag kan se ut så här:

Min dag på Jollen

När jag kommer på morgonen möts jag av en fröken som hälsar mig “god morgon”. Efter att ha vinkat hej då till den som lämnat mig, går jag in och leker med mina kompisar i dockvrån eller byggrummet. En del barn äter frukost. I byggrummet finns det rutschkana, lego, bilar mm. När jag vill målar jag på staffliet, bakar med play-do eller gör någon annan skapande aktivitet i målarrummet. Jag kan också krypa upp i puffen och titta i någon rolig bok. På hyllorna i stora rummet finns många olika material där jag bland annat kan träna min finmotorik, öga-hand koordination och koncentration. När klockan är halv tio äter jag frukten och sedan går jag ut och leker på vår fina gård. Ibland går jag på promenad till havet eller skogen med mina kompisar. Vid elva-tiden går jag in och har samling. Då sjunger vi, har rytmik, berättar sagor på magnettavlan eller gör aktiviteter som har med vårt tema att göra. Därefter äter jag lunch och diskar min tallrik. Sedan är det gott att få sova en stund.  När alla har vaknat äter vi mellanmål vilket blir vid halv tre ungefär. Fram tills jag ska gå hem fortsätter jag leka med mina kompisar inne eller så tar vi på oss och går ut.

Skutan 3-6 år

En dag på Skutan börjar med att några barn äter frukost. Övriga kommer in och sätter igång med något de har längtat efter att göra, eller vill fortsätta på något de tidigare påbörjat. De kanske håller på att måla, skapa, arbeta med ljuden eller siffrorna, sepla spel eller läsa bok.
Vi lärare inspirerar dem till att ta tag i nya saker som vi visar dem. Hyllorna är fulla av olika sensoriskt Montessorimateriel, mattemateriel, historiskt, geografiskt, naturinspirerat eller ljud för läsning. Det finns utrymme för roll-lekar, fantasilekar och fritt skapande.
När barnen blir fruktsugna tar de och äter en frukt. Sedan forsätter de med leken eller ”arbetet” som finns att göra tills vi ringer i klockan och då ska vi ha samling.
I samlingen pratar vi om vilken dag det är. Vi läser en bok eller lyssnar på musik av olika slag. Vi har mycket rörelser och drama. Dansa gör vi ofta, det blir väldigt roligt.
Vi sjunger sånger och pratar om rim o ramsor.
Två barn hjälper till att duka till lunchen. Sedan presenterar de maten för kamraterna. Vi äter mat från Husknuten. Gott och varierat. Fisk två gånger per vecka och kött och annat resten av dagarna.
Sedan går vi ut på vår härliga gård och leker med allt som finns. På måndagarna går vi på utflykt till skogen eller havet.
Vi går på teater  och konserter varje termin med alla barnen. Museer ibland. Vi åker skridskor med de äldsta barnen tre gånger per termin.
Vi äter mellanmål kl 14.30 och sedan forsätter barnen inne eller ute med sin härliga lek tills de blir hämtade.
Vi följer både Maria Montessoris tankar och vår läroplan för förskolan och det är väldigt roligt att kombinera detta.
Nöjda och trygga barn ger utvecklingsmöjligheter.
Nöjda och trygga lärare ger trygghet.

Vi kvalitetssäkrar vår verksamhet genom att vi planerar, genomför, analyserar, följer upp och dokumenterar systematiskt under året, utvecklingen av barngruppens arbete och barnens lärandeprocess.

Pedagogerna på Skutan